OTOMOTİV, AR-GE MÜHENDİSLERİ İLE DEĞİŞİME YÖN VERECEK

Geleceği belirleyen Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı 20 Haziran'da başlıyor

 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) iş birliğinde geleceğin yenilikçi, yaratıcı ve üretken personellerini yetiştiren Otomotiv Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı'nın yaz dönemi 20 Haziran Çarşamba günü başlıyor. Endüstri 4.0, İnovasyon, Tasarım gibi başlıklarda eğitim alacak öğrenciler, proje uygulaması yapacak. 

Tofaş, Martur, Oyak Renault ve Coşkunöz desteğiyle düzenlenen program sayesinde iki yılda 81 kişi eğitim alırken, adaylardan 55 tanesi çeşitli şirketlerin Ar-Ge, üretim, kalite ve lojistik birimlerinde işe başladı. 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Otomotivde bilişim ve yazılım teknolojileri ile yaşanan dönüşümün en önemli ayaklarından biri Ar-Ge merkezleri. Otomotivde Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek program ile mühendis adaylarımız Ar-Ge birimlerinde ihtiyaç duyacağı beceri ve yetkinlikleri kazanacak.  Bu sayede maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacak ve gelişmiş ülkelerle aramızdaki farkı azaltacağız.” 

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) iş birliği ile bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Otomotiv Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programında yaz dönemi eğitimi 20 Haziran-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bursa'da faaliyet gösteren 40'dan fazla Ar-Ge merkezine yönelik geleceğin yenilikçi, araştırmacı, yaratıcı ve üretken personelinin yetiştirilmesinin hedeflendiği programda, 50 öğrenci 38 ayrı başlıkta toplam 300 saat olarak eğitim alacak.

Türkiye'deki 62 üniversiteden 376 kişinin başvurduğu programa, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği  ve Otomotiv Mühendisliği bölümlerinde lisans ve yüksek lisans eğitimi alanlar kabul ediliyor. 

Tofaş, Martur, Oyak Renault ve Coşkunöz desteğiyle düzenlenen ve üç yıldan bu yana devam eden program sayesinde bugüne dek 81 kişi sertifika almaya hak kazandı, adaylardan 55 tanesi çeşitli şirketlerde Ar-Ge, üretim, kalite ve lojistik birimlerinde meslek sahibi oldu.     

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ülkemizde artan Ar-Ge Merkezleri ile birlikte nitelikli personel bulma zorluğu yaşadıklarına dikkat çekerek “Yeni mezunlarımız da Ar-Ge merkezlerinde tecrübe eksikliği nedeni ile çalışma zorluğu çekiyor. Ar-Ge Yetiştirme Programı ile mühendis adaylarına Ar-Ge birimlerinde ihtiyaç duyacakları beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasını hedefliyoruz” dedi. 

Ar-Ge merkezlerinin lideri otomotiv sektörü

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, geçen yıl 28,5 milyar dolar ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşan ve üst üste 12. şampiyonluğuna ulaşan otomotiv sektörünün Türkiye'deki Ar-Ge Merkezleri açısından da üstün olduğunu vurguladı. Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinin beşte birinin otomotiv sektörüne ait olduğuna dikkat çeken Baran Çelik, “Otomotiv endüstrimiz 2 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa'nın en önemli üretim merkezlerinden biri. Son üç yılda üç basamak birden yükselerek dünya motorlu taşıtlar üretiminde 14.sıraya yükseldik. AB ülkeleri içinde de 5. büyük üreticisi ve Avrupa'nın ikinci büyük ticari araç üreticisi durumundayız. Rakamların da net bir şekilde ortaya koyduğu üzere üretim ve ihracatta dünyanın önde gelen güçlerinden biriyiz. Ancak Türkiye'deki Ar-Ge merkezlerinin beşte birinin otomotiv sektörüne ait olduğunu düşündüğümüzde, bu başarının tesadüf olmadığı da açıkça görülüyor” dedi. 

Dönüşümün en önemli ayağı Ar-Ge Merkezleri

Bununla birlikte Ar-Ge alanında gelinen noktayı daha ileri taşımak gerektiğinin altını çizen Baran Çelik “Otomotivin yeni ekosisteminde de internete bağlı araçlar, iletişim ve büyük veri son derece önem arz ediyor. Bilişim ve yazılım teknolojilerine yatırım yapmayan tedarikçilerin ayakta kalma şansı azalacak. Endüstrimizin mutlaka bu değişime ayak uydurması ve buna göre stratejiler geliştirmesi çok önemli. Söz konusu bu dönüşümün en önemli ayakların biri de Ar-Ge merkezleri olacak. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesinin Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yatırım yaparak ihracatını orta-ileri ve ileri teknoloji ürünler içeren bir yapıya kavuşturmaktan geçtiğinin bilincindeyiz. Ar-Ge Mühendisliği Yetiştirme Programı bu anlayışın bir ürünü. Çünkü Ar-Ge merkezlerinde görev yapan bir mühendisin çağın gerektirdiği bilgi ve donanımla işinin başına geçmesi, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayacağı gibi gelişmiş ülkelerle aramızdaki teknoloji farkını da azaltacak” şeklinde konuştu.

BUSİAD BAŞKANI TÜRKAY: 'BURSA ÖNCÜ OLACAK...'

Otomotiv Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programı'nın paydaşlarından BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay da, dünya ekonomisinde fark yaratmanın maliyet ve kalitenin de ötesinde artık sürekli yeniliklerle mümkün olduğunu söyledi. BUSİAD Başkanı Türkay, “Yeniliklerin de ekosisteme dahil edileceği yer, Ar-Ge Merkezleri olacaktır. Ar-Ge Merkezlerinin artık üretimin destekleyici unsuru değil, temel bir faktörü olarak görülmesi gerekir. Endüstri 4.0'ı Türkiye olarak hayata geçirmek istiyorsak sadece otomotivde değil tüm alanlarda Ar-Ge'ye önem vermemiz gerekir” dedi. Türkay, şöyle devam etti:

“Konusunun eğitimini almış genç mühendislerin, üretim süreciyle farklılıklar gösteren ancak onu da tamamlayan Ar-Ge için ayrı bir eğitim alacak olması, Bursa'nın sanayide öncü kimliğini bir kez daha ortaya koymuştur. Ar-Ge Merkezleri çabuk değişen tüketim alışkanlıklarına da uyum sağlayabilecek esnekliğe sahip olmalı ve yetişecek mühendisler de, bunu göz önünde bulundurarak, dünyayı yakından takip etmelidir. Artık makine, kimya ve metalurji gibi mühendislikler birbiri içine giriyor. Yapay zekalar pek çok işi kendi halledebiliyor. 

İnsanı hayvandan ve yapay zekalardan ayıran en önemli özellik ise halen, hayal edebilme, tasarlama ve organize edebilme yeteneğidir. Gençlerimiz eğitimlerini alırken, bu gerçeklerden de kopmamalıdır. Bursa ve Türkiye ekonomisine çok önemli katkılar yapacak olan Ar-Ge mühendisi adaylarımızı şimdiden kutluyorum.”

Mühendislere 38 başlıkta 300 saat eğitim verilecek

Ar-Ge Mühendisleri Yetiştirme Programında eğitimler; Uludağ İhracatçıları Birliği, BUSİAD, Tofaş, Oyak Renault ve Coşkunöz'de gerçekleştirilecek. Endüstriyel Tasarım, Endüstri 4,0, Girişimcilik, Tasarım Odaklı Düşünme, Mekatronik, İnovasyon Yönetimi gibi 38 ayrı başlıkta toplam 300 saat olarak verilecek dersler, pazar günü hariç her gün 09.00-16.00 saatleri arasında olacak. İki sınıf halinde verilecek eğitimde, Makine Mühendisliği için Tasarım ve Sayısal Analiz Programlama, Mekatronik ve Otomotiv Mühendisliği için Endüstri 4.0 eğitimleri ağırlıklı olacak.

İlgili Fotoğraflar