OTOMOTİV İHRACATI MAYISTA YÜZDE 8 ARTIŞLA 2,8 MİLYAR DOLAR OLDU

İhracatta artış 28 aydır aralıksız sürüyor

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri otomotiv endüstrisi son 28 aydır artış grafiğini sürdürüyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre sektörün mayıs ayı ihracatı yüzde 8 artışla 2,8 milyar dolar oldu. Sektör, toplam ihracattan aldığı yüzde 20'lik payla bir kez daha Türkiye ihracatının beşte birini tek başına gerçekleştirdi.

Mayıs ayı performansında otomotiv yan sanayindeki yüzde 24 artış etkili olurken, binek otomobiller ihracatı ise yüzde 4 düştü. En büyük pazarlarımız olan Almanya ve İtalya'ya yüzde 5, Fransa'ya da yüzde 16 artış yaşanırken, ABD'ye ihracat yüzde 50 azaldı.

Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri otomotiv endüstrisindeki artış grafiği aralıksız 28 aydır sürüyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre sektörün mayıs ayı ihracatı bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 2,8 milyar dolar oldu. Bugüne kadarki en yüksek mayıs ayı ihracatına imza atan sektörün, toplam ihracattan aldığı pay da yüzde 20 olarak gerçekleşti. Otomotiv endüstrisi, ocak-mayıs dönemi olan ilk beş aylık ihracatını da yüzde 17 artırarak 13 milyar 894 milyon dolara çıkardı ve Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini korudu.

Mayıs ayı performansındaki temel etken; otomotiv yan sanayi ihracatındaki yüzde 24 oranındaki artış olurken, binek otomobiller ihracatı ise yüzde 4 düştü. En büyük pazarlarımız olan Almanya ve İtalya'ya yüzde 5 artış kaydedilirken, Fransa'ya artış ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. İhracat mayısta Amerika Birleşik Devletleri'ne ise yüzde 50 düştü.

Otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 24 arttı

Ürün grupları bazında bakıldığında, mayısta otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 24 artışla 1 milyar 8 milyon dolar, binek otomobil ihracatı yüzde 4 azalarak 1 milyar 52 milyon dolar, Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 9 yükselerek 471 milyon dolar ve Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 4 azalarak 149 milyon dolar oldu.

Otomotiv yan sanayinde en büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde 23 artarken, Fransa'ya yüzde 27, Romanya'ya yüzde 47, ABD'ye yüzde 49, Rusya'ya yüzde 56 artış kaydedildi.

Binek otomobillerde en büyük pazar olan Fransa'ya ihracat 23, Birleşik Krallık'a yüzde 23, Hollanda'ya yüzde 122 artarken, Almanya'ya yüzde 29, İtalya'ya yüzde 12, İsrail'e yüzde 19, Polonya'ya da yüzde 36 düşüş gösterdi.

Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en büyük pazar olan Birleşik Krallık'a ihracat yüzde 7 geriledi. Önemli pazarlardan İtalya'ya yüzde 37, Fransa'ya yüzde 23, Almanya'ya yüzde 26 arttı.

Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise en büyük pazar Almanya'ya yüzde 23, Fransa'ya yüzde 26 ihracat düşüşü görülürken, İtalya'ya yüzde 68, Birleşik Krallık'a yüzde 35 ve İspanya'ya yüzde 184 artış yaşandı.

Almanya ve İtalya'ya ihracatta yüzde 5 artış yaşandı

Ülke bazında bakıldığında en büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde 5 artışla 423 milyon dolar, aynı şekilde ikinci büyük pazar İtalya'ya da yüzde 5 artışla 310 milyon dolar oldu. Üçüncü büyük pazar konumundaki Fransa'ya ihracat yüzde 16 artarak 308 milyon dolara çıktı. Fransa'daki yüksek oranda artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 23, yan sanayi ihracatının yüzde 27 artması etkili oldu.

Yine önemli pazarlardan Hollanda'ya yüzde 40, Romanya'ya yüzde 42, Rusya'ya yüzde 94 artış yaşanırken, ABD'ye ise yüzde 50 düştü. Hollanda'ya yönelik artışta binek otomobiller ihracatının yüzde 122, yan sanayi ihracatının yüzde 91 artması, Rusya'ya yönelik artışta da yine yan sanayi ihracatının yüzde 56, binek otomobiller ihracatının yüzde 294 artması etki yaptı. ABD'ye yönelik düşüşte ise binek otomobiller ihracatının yüzde 100 düşmesi temel faktör oldu.

AB ülkelerine ihracat artışı yüzde 10 oldu
Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat yüzde 10 artışla 2,2 milyar dolar oldu. AB ülkelerinin toplam ihracat içindeki payı da yüzde 80 olarak gerçekleşti. Alternatif pazarlar arasındaki Afrika Ülkelerine ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkelerine yüzde 33'er artış, Ortadoğu Ülkelerine yüzde 17 düşüş yaşandı.