OİB, BURSA, KOCAELİ VE İZMİR'DEKİ İHRACATÇILARA SKDM'YE UYUM EĞİTİMİ VERDİ

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB), üye firmalarına ve sanayicilere yönelik güncel konularda eğitim çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, UİB bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye Otomotiv Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı (OSEP) çalışmaları kapsamında ihracatçıların Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) uygulamasına hızlı uyumunu ve yeşil dönüşümünü sağlamak amacıyla bu yılın ilk ayında eğitimler gerçekleştirildi. Ocak ayı içinde Bursa, Kocaeli ve İzmir'de ikişer günlük ve yüz yüze olmak üzere toplam altı gün ve 277 kişinin katılımıyla SKDM Eğitimi gerçekleştirildi.
Eğitimde SKDM ve izlenen standartlar kapsamında operasyonel süreçlerin yönetimi ve raporlama gereklilikleri detayları ile ele alındı. Örnek hesaplamalar, sera gazı envanteri ve sera gazı raporlaması ve içerikleri, doğrudan ve dolaylı sera gazı emisyonlarının hesaplama yöntemleri, hesaplamalarda kullanılan veri tabanları ve yazılımları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Ayrıca, AB Komisyonu tarafından paylaşılan iletişim excelinin imalatçılar/tedarikçiler tarafından kullanılması ve excel dosyasının doldurulması konusunda örnek uygulamalar gerçekleştirildi.
Gens Sertifikasyon, Denetim ve Belgelendirme Firması Çevre Mühendisi, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı Yönetim Sistemleri Baş Denetçisi, İş Güvenliği ve Sürdürülebilirlik Uzmanı Yasemin Buran Gül'ün sunumuyla Avrupa Birliği tarafından birliğe bağlı ülkelere ihraç edilen ürünler yoluyla karbon kaçağını önlemek amacıyla yayınlanan SKDM yönetmelikleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
UİB toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim programı hakkında bilgiler veren Yasemin Buran Gül, “1 Ekim 2023 tarihinde Avrupa Birliği tarafından yayınlanan yönetmeliğin amacı AB'ye ihraç edilen ürünlerle birlikte karbon kaçağını engellemekti. Bu durumla ilgili yükümlülükler yayınlandı. Buna göre AB'de yer alan müşteriler, ülkemizdeki üreticilerden emisyon verisi raporu istiyor. Aynı zamanda AB'nin ülkemize gönderdiği bir hesaplama dokümanı var. Eğitim programımızı, bu kıstaslar hakkında firmalarımızı bilgilendirmek amacıyla gerçekleştiriyoruz.” dedi.
“Yönetmeliğin içeriği anlatılıyor”
Katılımın yoğun olduğu ve interaktif bir şekilde gerçekleştiren eğitim programının içeriğinden de bahseden Yasemin Buran Gül, “Aynı zamanda kurumsal karbon ayak izi kategorilerini anlatıyoruz. Programımızda 'AB'nin çıkarmış olduğu sınırda karbon mekanizmasına göre hangi emisyonları dikkate alacağız, bu hesaplamalar nasıl yapılacak? Sistem sınırlarımızı nasıl belirleyeceğiz? Avrupa Birliği'nin bize şiddetle tavsiye niteliğinde yayınlamış olduğu iletişim şablonunu nasıl kullanacağız?' gibi konuları uygulamalı örnekler ile anlatıyoruz” şeklinde konuştu.
“Bu alanda önemli adımlar atılıyor”
Türkiye'de son yıllarda bu alanda önemli adımlar atıldığını belirten Yasemin Buran Gül, şunları söyledi:
“Ülkemizde bu çalışmalara kurumsal karbon ayak izi ile başladık. Uzun yıllar bu çalışmalar gönüllük esası ile yapıldı. AB'nin ortaya çıkardığı bu sistemle yasal gereklilik haline geldi. Önemli ve güzel adımlar atılıyor. Daha da gelişeceğimize inanıyoruz. Bu anlamda ülkemizdeki destekler çok faydalı olacaktır. Çok ciddi teşvik ve destek programları var. Bursa, Kocaeli ve İzmir'de gerçekleştirdiğimiz eğitimlerde bu konuları anlattık.”
SKDM eğitim programları, Bursa'nın ardından 22-23 Ocak 2024 tarihlerinde Kocaeli TOSB Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleşti ve 25-26 Ocak 2024 tarihlerinde İzmir Ege İhracatçı Birlikleri'nde gerçekleştirilen eğitim programları ile tamamlandı.