OİB'İN DÜZENLENDİĞİ ALMANYA DİJİTAL TİCARET HEYETİNE YOĞUN İLGİ...

21.10.2020

•  Açılışta konuşan Ticaret Bakanı Pekcan:
  • “Otomotiv ihracatındaki toparlanma pozitif sinyaller veriyor”
  • “Dünyada satılan her 5 araçtan birisi Almanya'da üretiliyor”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Meksika ve İngiltere'nin ardından en büyük ihracat pazarı olan Almanya'ya Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programı düzenledi. TİM ve Ticaret Bakanlığı desteği ile 19-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen programa, 25'i Türk, 50'si Alman olmak üzere toplam 75 firma katılıyor.

Açılışına, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ve OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in katıldığı programda Almanya otomotiv pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde gerçekleşen açılış oturumunda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Otomotiv ihracatında toparlanmayı Eylül ayı ile birlikte gördük, bu bize pozitif sinyaller veriyor, önümüzdeki aylarda ciddi artışlar bekliyoruz” dedi.

Otomotiv sektörünün en önemli ihracat ürünlerimizin başında geldiğini, Almanya'nın da yine önemli ihracat pazarlarımızdan birisi olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, “Küresel tedarik zincirleri desteklerinde otomotiv sektörü de yer alıyor. Küresel tedarik zincirleri desteklerinden faydalanan 84 firmadan 40'ı otomotiv sektöründe faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

Pandemi sürecini en az hasarla atlatmak için yoğun çaba içinde olduklarını ifade eden Bakan Pekcan, “Dış ticaretimizde güçlü toparlanmalar görüyoruz. Türkiye her şeye rağmen belli bir direnç ve hedefleri doğrultusunda yoluna devam etmektedir ve bu yolda ihracatçılara önemli sorumluluklar düşmektedir. İhracatçılarımızın gayretleri son derece önemlidir” dedi.

Açılış Konuşmasını OİB Başkanı Çelik yaptı

Almanya'ya Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programının açılış konuşmasını yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Türk otomotiv sektörünün ihracattaki tek koordinatör kuruluşu olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), pandemi sürecinde yavaşlayan ihracatı canlandırmak amacıyla mevcut ve alternatif pazarlara yönelik çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

OİB'in haziran ayından itibaren başlattığı Dijital Sektörel Ticaret Heyeti etkinlikleriyle Türk firmalarını hedef pazarlardaki firmalarla buluşturmaya devam ettiğini söyleyen Çelik, “Meksika ve İngiltere'nin ardından son olarak en büyük ihracat pazarı olan Almanya'ya yönelik Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programına imza attı. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi desteği ile 19-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek programa, 25'i Türk, 50'si Alman olmak üzere toplam 75 firma katılıyor” şeklinde konuştu.

“Almanya Otomotiv Sektörümüz için önemli bir Pazar”

Sektör olarak 2019 yılında 30,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden OİB Başkanı Baran Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“32 milyar dolar hedefiyle 2020 yılına çok iyi başlamıştık. Ancak pandemi hedefleri değiştirdi. Haziran ayı ile başlayan normalleşme dönemiyle birlikte Eylül ayında ihracatta geçen senenin düzeyine ulaşıldı. Almanya Otomotiv Sektörümüz için önemli bir pazar. Otomotiv sektöründe her 100 dolarlık ihracatın 15 dolarlık kısmı Almanya'ya yapılıyor.”

TİM Başkanı Gülle: Otomotivde salgın öncesi ihracat rakamlarına ulaşıldı

Online ortanda gerçekleşen toplantıda konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de, “Pandemiyle birlikte mart ayında daralma yaşandı. Ancak Türk ihracatçısı olağanüstü koşullarda da neler yapabileceğini bir kez daha gösterdi. Ülke sanayinin dinamosu olan Otomotiv sektörü eylül ayı ile birlikte ihracatını pandemi öncesi rakamlara ulaştırdı ve yüzde 5 de arttırdı. Ülkemiz bu alandaki yeni yatırımlarla otomotiv sektöründeki yapısını güçlendirecek, dış pazar payını daha da arttıracaktır” dedi.

“Dünyada satılan her 5 araçtan birisi Almanya'da üretiliyor”

Toplantıya konuk olarak katılan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da Almanya'da pandeminin ikinci dalga korkusunun yaşandığını ifade ederken, Alman otomotiv endüstrisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Almanya'da sanayi cirosunun yüzde 24'ünün otomotiv endüstrisinden kaynaklandığını, dünyada satılan her 5 araçtan birisinin Almanya'da üretildiğini söyleyen Büyükelçi Aydın, “Dünyada otomobil üretiminde dördüncü sırada bulunan Almanya yılda 16 milyondan fazla araç üretiyor ve yüzde 75'ini ihraç ediyor. Ancak pandemi yüzünden bu senenin ilk sekiz ayında Almanya'nın otomobil üretiminde yüzde 36 azalma oldu” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından bilgilendirme sunumları ile devam eden ve 25'i Türk, 50'si Alman olmak üzere toplam 75 firma katıldığı Almanya'ya Dijital Sektörel Ticaret Heyeti programı 23 Ekim tarihine kadar firmalar arası görüşmelerle sürecek.