ALMANYA'YA OTOMOTİV İHRACATI YIL SONUNDA 5 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

25.09.2018

OİB Başkanı, IAA Hannover Fuarındaki Türk Günü konferansında konuştu:  

“Almanya'ya otomotiv ihracatı yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşacak”

 

Türk otomotiv firmaları, dünyanın en büyük ticari araç ve yan sanayi fuarlarından olan 67. IAA Hannover Fuarında sergilediği en yeni ürünleriyle büyük ilgi görüyor. Fuar kapsamında Türkiye'de otomotiv sektörünün ihracatta ilk ve tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) de Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) iş birliğinde Türk Günü Konferansı düzenledi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Geçen yıl 28,5 milyar dolar ile tüm zamanların ihracat rekorunu kıran Türk otomotiv endüstrisi olarak modern ekipmanlardan kalifiye iş gücüne kadar yan sanayideki güçlü altyapımız ile Almanya için en güvenilir partnerlerden biriyiz. Fuar ve Türk Günü Konferansının, iki ülke arasındaki ortaklık düzeyini geliştirerek ticaret hacmini artıracağına ve karşılıklı ekonomik büyümeye önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Türkiye ihracatının 12 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisi, ticari araç ve yan sanayide dünyanın en büyük fuarlarından olan 67. IAA Hannover Fuarında iddialı bir katılım sergiliyor. Hannover'de 27 Eylül tarihine kadar sürecek olan IAA Hannover Fuarına (Uluslararası Ticari Araç ve Yan Sanayi Fuarı) Türkiye'den 100 firma katılıyor. Firmalar, ticari araçlardan yedek parçalara, atölye ekipmanlarından elektronik akşamlara kadar çok sayıda ve en yeni ürün grubunu sergiliyor.

Türk otomotiv sektörünün ihracatta ilk ve tek koordinatör birliği olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) de fuarda önemli bir organizasyona imza attı. OİB, fuar kapsamında Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) ve Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) iş birliğinde Türk Günü Konferansı düzenledi. Dünya otomotiv endüstrisinin yeni gündem maddelerinden olan Mobilite ve Lojistik konularının ağırlıklı olarak ele alındığı konferansta, Türk otomotiv sektörünün mevcut pazar yapısı ve geleceğe yönelik gelişmeler de aktarıldı. Etkinliğine iki ülkenin otomotiv sektörünün önde gelen isimleri katıldı. Katılımcılara network fırsatı da getiren konferans ile Türk-Alman iş birliğine yeni katkılar sunulması öngörülüyor. OİB, ayrıca IAA Hannover'de kurduğu bilgi standı ile Türk otomotiv sektörünün tanıtımına yönelik katılımcıları da ağırladı.

Baran Çelik: “Güçlü iş birliği, karşılıklı ekonomik büyümeye katkı sağlar”

IAA Hannover Fuarına ve Türk Günü Konferansına OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, OİB Yönetim Kurulu Üyeleri Yasin Akdere ve Ömer Burhanoğlu ile birlikte ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Hannover Başkonsolosu Banu Malaman ve Ticaret Ateşesi Nilüfer Sandallı da katıldı.

Türk Günü Konferansında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 4 bin 784 aktif üyeye sahip OİB olarak düzenledikleri IAA Türk Günü Konferansı ile Almanya ile Türkiye arasında var olan ortaklık düzeyini ve ticaret hacmini büyüterek güçlendirmeyi hedeflediklerine dikkat çekti. Baran Çelik, şunları söyledi:

“IAA Türk Günü Konferansı, Almanya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek ve otomotiv alanında ihracata ivme katmak için mükemmel bir fırsat sunuyor. Gerek fuarın gerekse Türk Günü Konferansı'nın Almanya'nın otomotiv ithalatında Türkiye'nin payını artırmaya ve sektör temsilcileri arasındaki iş birliğini genişleterek karşılıklı ekonomik büyümeye önemli katkılar sağlayacağına gönülden inanıyoruz. Almanya, Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı konumunda. Türkiye'nin Almanya'ya yönelik ihracatı 15 milyar doların üzerinde. Ülkemizin Almanya'ya yönelik otomotiv ihracatı ise geçen yıl 4 milyar doları aştı. Bu yıl sonunda bu rakamın 5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.”

Türk otomotiv sektörü 2 milyon adet üretim kapasitesine sahip

Türk imalat sanayinin itici güçlerinden biri olan otomotiv sektörüne ilişkin bilgiler paylaşan Baran Çelik, öncelikle Asya ve Avrupa'nın buluşma noktasında yer alan Türkiye'nin 1980'li yıllardan itibaren ihracat odaklı bir strateji uyguladığını hatırlattı. Baran Çelik “Zamanla otomotivde dünya ile tam entegrasyona sahip üretim üssüne dönüşen otomotiv endüstrimiz, 2000'li yıllardan itibaren uluslararası denetim dahilinde, gelişmiş batı ülkelerindeki OEM firmaları için de üretim yapma kapasitesine sahip oldu. Türkiye, global otomotiv endüstrisine entegrasyonunun ve gelişiminin bir sonucu olarak, günümüzde yıllık 2 milyon adetlik üretim kapasitesine ulaştı. Halen farklı üretici ve modellerle gelişmeye devam ediyoruz. Kısacası, Türk otomotiv endüstrisi daha büyük başarılar kazanmak için yüksek seviyede deneyime ve know-how'a sahip” dedi

Geçen yıl tüm zamanların ihracat rekorunu kırdık

Gelinen noktada Türk otomotiv endüstrisinin son 12 yıldır ihracatta şampiyon sektör olduğunu vurgulayan Baran Çelik, “2017 yılı da üretim, adet bazında ihracat ve ihracat değeri olarak tüm zamanların rekorlarının kırıldığı bir yıl oldu. Endüstrimiz, 2017 yılında 28,5 milyar dolar ile bugüne kadarki en yüksek ihracat rakamına ulaştı. AB ülkelerinin otomotiv ihracatındaki payı yüzde 77. Türkiye, 1,7 milyon adetlik üretim ile dünyada 14., Avrupa'da 5.büyük üretici durumunda. AB-28 ülkeleri arasında ise Türkiye ticari araç üretiminde 2.sırada yer alıyor. Ağırlıklı olarak Avrupa Birliği Ülkeleri olmak üzere yaklaşık 200 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz motorlu araçların yüzde 80'i ihraç ediliyor. Bu yıl sonunda ihracat hedefimiz olan 31 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye, yan sanayide güvenilir partner  

Otomotiv yan sanayinin son yıllarda ana sanayi ile olan ilişkilerini yoğunlaştırırken, Türkiye otomotiv endüstrisinin büyümesi ve modernizasyonundan olumlu yönde etkilendiğini ve çok hızlı büyüdüğünü vurgulayan Baran Çelik “Türk otomotiv yan sanayide yaklaşık 4 bin ihracatçı KOBİ ve 200 yabancı ortak girişimci mevcut. Bu sanayideki şirketlerin çoğu modern ekipmanlara, yeni teknolojilere, kalifiye iş gücüne, sermaye yoğun üretime ve satış sonrası servis imkanına sahip. Sektör, kendisini yüksek teknoloji ve yeni yönetim sistemleri ile donatmak için gereken adımları attı. Bu anlamda yan sanayide en güvenilir partnerlerden biriyiz. Uluslararası müşteri yelpazesinin geniş olması, Türk ürünlerinin yüksek kalitesinin en önemli göstergelerinden biri. Otomotiv yan sanayimiz çoğunlukla Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor. Almanya, Fransa ve İtalya'nın payları oldukça yüksek” bilgisini paylaştı.

 

 

İlgili Fotoğraflar