OTOMOTİV İHRACATI NİSANDA 596 MİLYON DOLAR OLDU

06.05.2020

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, otomotiv endüstrisi Covid-19 salgını nedeniyle ana ve tedarik endüstrisinin üretime büyük ölçüde ara vermesi nedeniyle nisan ayında yüzde 77 düşüşle 596 milyon dolar ihracat yaptı.

Nisan ayında tüm ana ürün gruplarında çift haneli düşüş yaşanırken, ana ihracat pazarı AB Ülkelerine ise düşüş yüzde 81 oldu. Yılın ilk üçte birlik dönemi geride kalırken, ocak-nisan dönemi otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 27 düşüşle 7,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye ihracatında 14 yıldır üst üste lider sektör olan otomotiv endüstrisi, Covid-19 salgını nedeniyle ana ve tedarik endüstrisinin üretime büyük ölçüde ara vermesi nedeniyle nisan ayı ihracatında yüzde 77 düşüş yaşadı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, nisan ayında Türkiye ihracatında dördüncü sırada yer alan otomotiv sektörünün ihracatı 596 milyon dolar oldu. Endüstrinin Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 6,6 olarak gerçekleşti. Nisan ayında tüm ana ürün gruplarında çift haneli düşüş yaşanırken, ana ihracat pazarı AB Ülkelerine ise düşüş yüzde 81 oldu. Yılın ilk üçte birlik dönemi geride kalırken, ocak-nisan dönemi otomotiv endüstrisi ihracatı yüzde 27 düşerek 7,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Tedarik endüstrisi en büyük ürün grubu oldu
Nisan ayında ürün grupları bazında Binek Otomobil ihracatı %86 azalarak 132 milyon USD oldu. Tedarik Endüstrisi ihracatı %63 azalarak 342 milyon USD olurken, Tedarik endüstrisi otomotiv ihracatında en büyük ürün grubunu oluşturdu. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %91,5 azalarak 40 milyon USD, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı %68,5 azalarak 53,5 milyon USD olarak gerçekleşti.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta %63 oranında azalma görülürken, yine önemli pazarlardan ABD'ye %69, İtalya'ya %72, Rusya'ya %57, Birleşik Krallık'a %74 ihracat düşüşü görüldü. Binek otomobillerde önemli pazarlar olan Fransa'ya %82, Almanya'ya %74, İtalya'ya %82, İsrail'e %83, Mısır'a %50 ihracat düşüşü yaşandı. Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise ABD'ye %25, İtalya'ya %90, Romanya'ya %53, Belçika ve Fransa'ya %97'şer ihracat düşüşü görüldü. Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise Fransa'ya ihracat %60, Almanya'ya %66, İtalya'ya %79, Romanya'ya %99 düştü.

Almanya'ya ihracat yüzde 70 geriledi

Endüstrinin en büyük pazarı olan Almanya'ya nisanda 110 milyon USD'lık ihracat yapıldı. Almanya'ya yönelik ihracat %70 geriledi. İtalya 50 milyon USD ihracat rakamı ile ikinci büyük Pazar olurken, bu ülkeye yönelik otomotiv ihracatı geçen yıla göre %79 oranında düşüş göstermiştir.  Üçüncü büyük pazar konumunda yer alan Fransa'ya yönelik ihracat da %82 gerileyerek 48 milyon USD olarak gerçekleşti. Önemli pazarlardan ABD'ye %70, Birleşik Krallık'a %90,5 Polonya'ya ve Hollanda'ya 80'er, Belçika'ya %78, İsrail'e %75 ihracat düşüşü yaşandı.

AB'ye ihracat yüzde 81 düştü
Geçen ay ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği Ülkeleri'ne ihracat %63,2 pay ile 377 milyon USD oldu. AB ülkelerine yönelik ihracat %81 düştü. Nisanda Afrika Ülkelerine %63, Ortadoğu Ülkelerine %64, ihracat düşüşü yaşandı.