TÜRK FİRMALARI MACARİSTAN'DA OTOMOTİVİN DEV ŞİRKETLERİYLE BULUŞTU

SEKTÖREL TİCARET HEYETİ YAPILDI

Türk otomotiv sektörü, Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği sektörel ticaret heyetleriyle pazar payını artırmaya odaklandı. 24 – 27 Mayıs'ta Macaristan'da yapılan heyete Skoda firması katılırken, 14 Türk firması, 14 Macar firması ile B2B görüşmeler yaptı. OİB heyeti ve firma temsilcileri, Macar otobüs üreticisi Ikarus ve Hollanda merkezli otomotiv şirketi Stellantis'e fabrika ziyaretleri gerçekleştirdi.

Otomotiv sektörü, ana pazarı olan Avrupa Birliği ülkelerindeki pazar payını geliştirmek için sektörel heyetler düzenlemeye devam ediyor. Uludağ Otomotiv İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Ticaret Bakanlığı desteği ile yeni ihracat pazarlarının kapısını açabilmek ve mevcut ihracat potansiyelinin artırılması amacıyla Macaristan'a yönelik düzenlediği otomotiv sektörel ticaret heyeti başarıyla sona erdi.

24 – 27 Mayıs'ta Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapılan heyette önemli iş birliklerine imza atıldı. Fren borusundan direksiyon süspansiyonlarına, yakıt depolarından sac şekillendirmeye kadar otomotiv sektörünü tamamlayan tüm ürün gruplarında üretim yapan 14 Türk firmasının katıldığı sektörel ticaret heyetinde 14 Macar firması da yerini aldı. Yapılan B2B görüşmelerine Skoda firması da katıldı.

Sektörel ticaret heyetinin ilk gününde UİB Genel Sekreteri Mümin Karacakayalılar, Türk otomotiv endüstrisinin gücünün anlatıldığı bir sunum gerçekleştirirken, Macar Otomotiv Endüstrisi Derneği Başkanı Csaba Kilian Macaristan otomotiv pazarı hakkında bilgiler paylaştı. Budapeşte Ticaret Müşaviri Meral Şengül de Macaristan'da otomotiv sektörü ve iş yapma kültürü hakkında Türk firmalarına sunum yaptı.

İki dev şirkete fabrika ziyareti

Sunumların ardından Budapeşte ve çevresindeki yerleşik Macar ithalatçı-toptancı firmalar ile Türk firmalar arasında ikili iş görüşmeleri oldu. OİB heyeti ve firma temsilcileri, ticaret heyetinin ikinci gününde Hollanda merkezli otomotiv şirketi Stellantis'e ve üçüncü gününde Macar otobüs üreticisi Ikarus'a fabrika ziyaretleri gerçekleştirdi.

OİB'in gerçekleştirdiği heyete; Bantboru, Coşkunöz Metal Form Makine, Ditaş Doğan Yedek Parça, Doğu Pres, Elatek Kauçuk, Estaş Eksantrik, Floteks Plastik, HD Kauçuk, Hünel Kalıp, Samsun Segman, Telsama Metal, Vatan Pres, Weger Otomotiv, Yalçın Dorse Damper firmaları olmak üzere 14 firmadan 19 iş insanı katılım sağladı.

İhracatta yüzde 9,6'lık artış

Türk otomotiv ihracatçıları stratejik pazarlardan biri olan Macaristan'a 2021 yılında yapılan otomotiv endüstrisi ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 9,6'lık artışla 387,1 milyon dolara ulaştı. Küresel boyutta yaşanan çip krizine rağmen ihracatta önemli bir kayıp yaşamayan Türk otomotiv endüstrisi, gerçekleştirdiği sektörel ticaret heyetleriyle ihracat rakamlarını geliştirmeyi hedefliyor.