OİB, 2022 YILI OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

18.04.2023

OİB YÖNETİM KURULU BAŞKANI BARAN ÇELİK:

“2023'Ü HEDEFLERİMİZİN ÜSTÜNDE BİR BAŞARIYLA TAMAMLAYACAĞIZ”

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) 2022 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı gerçekleştirdi.

Bursa merkezli Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesinde faaliyet gösteren OİB'in 2022 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı UİB Mavi Salon'da birlik üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Genel Kurul'da konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, geride bıraktığımız dönemle birlikte 2023 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda konuşan Başkan Çelik, Son 3 yıl küresel ekonomi açısından olumsuz anlamda oldukça hareketli geçtiğini belirterek, “Önce tüm dünyayı etkileyen ve hazırlıksız yakalandığımız bir pandemi ile sonrasında ise pandeminin tetiklemiş olduğu yarı iletken çip krizi ile karşı karşıya kaldık.

Tedarik zinciri problemleri devam ederken, 2022 yılı başında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı her şeyi daha da karmaşık ve zor hale getirdi. Bugünlere baktığımızda ise otomotivde çip krizinin etkilerinin giderek azaldığı ve küresel çapta pazarın canlandığı bir dönemden geçiyoruz” dedi.

“2023 İTİBARİYLE İYİ BİR İVME YAKALADIK”

2023 yılında yaşanan olumlu ivmelenmeyle birlikte hem üretimde hem de satışlarda pandemi öncesi rakamlara ulaşmanın birkaç yıllık çalışmayla sağlanabileceğini ifade eden Baran Çelik, “ Otomotiv endüstrisi olarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında hedeflediğimiz 34 milyar dolarlık tutarın daha üstünde bir rakamla tarihimizdeki en yüksek ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz. Mart ayında gerçekleştirdiğimiz 3.3 milyar dolarlık rekor ihracat bize bu hedefe ulaşmak için güçlü bir motivasyon sağladı. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkilerinin daha da azalması ile yılsonu hedefimizin üstünde bir rakama ulaşacağımıza inancımız tamdır” ifadelerini kullandı.

“OTOMOTİV İHRACATINDA ÖNEMLİ BİR KONUMDAYIZ”

Açılış konuşmasının ardından geçtiğimiz dönemdeki faaliyetleri ve hedeflerini içeren bir sunum gerçekleştiren Başkan Çelik, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Geçtiğimiz yıl tüm zorluklara rağmen ihracat rakamımız 31 milyar dolara ulaştı. Türkiye'nin dünya çapındaki toplam üretimine baktığımızda ülkemiz Fransa'nın hemen arkasında 13. Sırada bulunuyor. Bu anlamda hem Fransa'yı hem de Endonezya'yı geçme olasılığımız bulunuyor. Ticari araçlarda Avrupa Birliği 27 ülkeleri arasında birinci sıradayız. Binek araçlarda altıncı, toplan üretimde ise dördüncü sırada bulunuyoruz. Aynı zamanda dünya üretiminde 13. Sıradayız. Avrupa Birliği 27 ülkelerinde toplam araç üretiminin yüzde 13'ü ülkemizde gerçekleşiyor.

“VİZYONUMUZU GENİŞLETEN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR”

Bu dönemde 17 bin katılımcının iştiraki ile 96 eğitim programı gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızda bir önceki döneme göre önemli bir artış söz konusu. 20'den fazla fuar ve heyet programı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yıl 7 fuara katılım sağlamışız. Frankfurt'ta gerçekleştirilen Automechanica Fuarına 300 e yakın Türk firmamızla en çok katılım gösteren ülkelerden biriydik. Bunun dışında yurt dışında gerçekleştirilen birçok fuara milli katılım sağlayarak uluslararası alanda yeni çalışma alanları arayışımızı sürdürdük. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında ilk defa İhracat Şampiyonları ödül törenimizi gerçekleştirdik. Bu programımızı gelenekselleştirmek istiyoruz. Faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı duyurmak adına her türlü iletişim mecrasını etkin olarak kullanıyoruz ve ilgili kurum ve kuruluşlarımıza ziyaretlerimiz, temaslarımız devam ediyor. Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmamızı başarıyla gerçekleştirdik. Sektörümüzün vizyonunu genişleten çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz.”