OİB OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

12.04.2019

Çelik: “Otomotiv sektörü 13 yılda 36 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi. OİB Yönetim Kurulu ile birlik üyelerinin katıldığı genel kurulda, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik açılış konuşması yaparken, ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel de “2019 Yılı Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler ve Beklentiler” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, 2018 yılına ilişkin değerlendirmelerle başladığı konuşmasında, geçen yıl otomotiv sektörü olarak tüm zamanların ihracat rekorunu kırdıklarını hatırlattı. Baran Çelik “Otomotiv sektörümüz 2006-2018 yıllarında 36 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Bunun üçte birini 2018 yılında sağladık. Geçen yıl 31,6 milyar dolarla 13. ihracat şampiyonluğumuzu ilan ettik. Ticari araç üretiminde Avrupa üçüncüsüyüz” dedi.

Geçen yılki ihracatta, ürün gruplarından binek otomobillerin yüzde 5'lik büyüme ile endüstri ihracatından yüzde 39 pay aldığını, tedarik sanayinin de yüzde 12 büyüme ile yüzde 34 pay aldığını belirten Baran Çelik “Diğer gruplarda büyüme oranı ve ihracat payları ise sırasıyla eşya taşımaya mahsus motorlu araçlarda büyüme yüzde 10 ve pay yüzde 17, otobüs-minibüs, midibüs grubunda ise yüzde büyüme 13 ve pay yüzde 6” dedi.

En büyük pazarımız Almanya'ya artış yüzde 9

Otomotiv ihracatında ilk sırada Almanya'nın yer aldığını dile getiren Baran Çelik “Almanya, geçen yıl yüzde 9 artışla sektör ihracatından yüzde 15 pay aldı. İlk 10 ülkede sadece ABD'ye olan ihracatta azalma yaşandı. En büyük pazarımız olan AB'nin ihracatımızdaki payı ise yüzde 78 oldu” dedi.

Geçen yıl fuarlara milli katılım, ticari heyetler ile tasarım yarışmaları gibi çok sayıda etkinliğe imza attıklarını da belirten Baran Çelik, “Özellikle Automechanika Frankfurt'ta 4 bin firmanın 400'ü Türk'tü. Bu bizi çok gururlandırdı. Yine 2012 yılından bu yana sürdürdüğümüz Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nda 210 bin TL para ödülü dağıttık. Bu yıl 9-10 Mayıs'ta Sabancı Üniversitesinde gerçekleştirilecek olan etkinlik, Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması olarak değişen adıyla kapsamını da genişletti. Gelen projelerin sektöre olan verimliliği gün geçtikçe artıyor” diye konuştu.

“2019 hedefi 32 milyar USD”

Konuşmasında 2019 yılına ilişkin yapılacak çalışmalar ve beklentilerini de paylaşan Baran Çelik, “Son 13 yılın ihracat şampiyonu olan sektörümüzün 2019 yılı ihracat hedefi 32 milyar dolar. Bu yıl Euro/Dolar paritesi tahmini ise 1,14” dedi.

Genel Kurul'da “2019 Yılı Dünya ve Türkiye Ekonomisinde Gelişmeler ve Beklentiler” konulu bir sunum yapan ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel de şunları söyledi: “Dünya ekonomisinde büyüme yüzde 3,1'den yüzde 2,7'ye revize edildi. Bu yumuşak inişte küresel ticaret savaşları, Brexit gibi sebepler etkili oldu. Global sanayi üretiminde, alınan ihracat siparişlerinde de küçülme söz konusu. Türk otomotiv ihracatı açısından önem taşıyan İngiltere'ye Brexit anlaşması için verilen süre AB tarafından 31 Ekim'e kadar uzatıldı. Brexit nedeniyle Sterlin/Dolar paritesi 1,30'ların biraz üzerinde seyir ediyor. Anlaşmalı ayrılık halinde 1.25'ler mümkün olabilir. AB ve ABD tarafında faiz artışı olmayacak. Avrupa Merkez Bankası yeni parasal genişleme programı başlatacak. Buna göre Euro zayıflayacak gibi gözükse de Türkiye için finansal olanaklar sürecek. Türkiye ekonomisinde bu yıl küçülme olabilir. Enflasyon, kur, faiz sarmalından çıkmak ancak uzun vadede mümkün görünüyor. Dış borç geri ödemelerini çevirme olayı da tüm dünyaya verilecek güçlü mesajlarla mümkün olacak.”