OİB VE İTÜ ÇEKİRDEK, TEKNOLOJİ GİRİŞİMCİLERİNİN ÖNÜNÜ AÇIYOR

09.12.2020

OİB'DEN GİRİŞİMCİLERE 300 BİN TL DESTEK

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent tarafından düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang Start-up Challenge Yarışması'nda girişimci projelere destek olmaya devam ediyor. OİB, pandemi nedeniyle bu yıl online olarak düzenlenen Big Bang'e katılan beş girişim projesine toplam 300 bin TL para ödülü verdi. OİB, yarışmada en büyük desteği 100 bin TL ile Büyütech projesine verirken, 70 bin TL ile desteklediği Syntonym girişimi ise 1 milyon 940 bin TL ile en çok yatırım alan proje oldu.

Her aşamadaki teknoloji girişimcilerine destek veren ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapan İTÜ ARI Teknokent'in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek, girişimcilerin en iyilerinin belirlendiği Big Bang Start-up Challenge yarışmasını Uludağ İhracatçı Birlikleri'nin (UİB) platin sponsorluğunda gerçekleştirdi.

Bu yıl "Rise Together" mottosuyla yola çıkan ve pandemi nedeniyle ilk kez online olarak düzenlenen 9. Big Bang Start-up Challenge, Serdar Kuzuloğlu'nun moderatörlüğünde ünlü şovmen Ceyhun Yılmaz'ın katılımıyla heyecanlı gösterilere sahne oldu.

İTÜ Çekirdek'e bu yıl aralarında Arnavutluk, Azerbaycan, Hindistan, İran, Karadağ, Kosova, Lübnan, Makedonya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Romanya, Sırbistan ve Tunus'un da yer aldığı 20 farklı ülke ile Türkiye'nin 81 ilinden binlerce başvuru alındı. Başvurular arasından seçilen 20 teknoloji girişimi, Big Bang Start-up Challenge'ın sanal sahnesine çıkarak sunumlarını gerçekleştirdi.

OİB'den beş girişime 300 bin TL destek

OİB, İTÜ Big Bang'in ve İTÜ Çekirdek'in en büyük destekçilerinden biri olmayı bu yıl da sürdürdü. OİB, yarışmada sırasıyla Büyütech projesine 100 bin TL, Syntonym projesine 70 bin TL, Algae Biodiesel'e 60 bin TL, Arcmir projesine 40 bin TL ve Autonom TGY projesine de 30 bin TL ödül dağıttı.OİB'in de desteklediği projelerden Syntonym girişimi ise Big Bang Yarışması'nda 1 milyon 940 bin TL ile en çok yatırım desteği alan proje oldu.

OİB'in bugüne kadar İTÜ Big Bang'de 36 girişim projesine verdiği destek tutarı ise 2 milyon TL'ye ulaştı. Bu girişimler, 375 kişiye istihdam alanı oluştururken, 82 milyon TL ciroya ulaştı. Toplamda 47 milyon TL'yi aşan yatırım alan 193 girişim, İTÜ Çekirdek programına da alındı.

OİB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, ödül töreninde yaptığı konuşmada, “Big Bang hem girişimci ekosisteminin güçlenmesi açısından hem de girişimcilerin hayata geçirecekleri projelerin daha da hızlandırılması açısından çok kıymetli. Ben öncelikle şahsım ve OİB Yönetim Kurulu adına tüm katılımcıları, destekleyicileri ve izleyicileri saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Tüm girişimleri, İTÜ Çekirdek Big Bang ekibini, yatırımcıları, eğitimcileri, mentörleri, bu ekosisteme destek ve gönül veren tüm paydaşları kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bizler, girişimcilere ilham vermek ve hayallerini gerçekleştirmek için buradayız. Hızla gelişen otomotiv dünyasında onlarla geleceği yakalamak için 9 yıl önce yola çıktık. Son 6 yıldır da İTÜ Çekirdek ile otomotiv dikeyinde örnek bir iş birliği ile birçok başarı hikayesine destek vermenin gururunu yaşıyoruz. Biz sadece Big Bang'de değil bizim gerçekleştirdiğimiz Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması'yla da girişimcilere destek veriyoruz. Bu yarışmada hem ödüller veriyoruz hem de İTÜ Çekirdek'in anahtarını veriyoruz. Bizim geleceğimiz için bu sevgili gençlere çok ihtiyacımız var.  Her sene daha çok kişiyle, daha fazla ve kaliteli bir katılım olmasına rağmen, ben gençlere 'Lütfen daha fazla katılım sağlayın' diyorum. Çünkü, gelecek sizin ellerinizde. O yüzden onları cesaretlendirmek ve onlara teşvik vermek, bizim boynumuzun borcudur. Bu bağlamda toplamda 300 bin TL ödül dağıtımında bulunuyoruz” dedi.

“OİB gibi paydaşlara ihtiyaç duyuyoruz”

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Atilla Dikbaş, pandemi sürecinde OİB ile otomotiv kategorisinde teknoloji geliştiren firmalar ve girişimciler olduğunu ve OİB gibi paydaşlara ihtiyaç duyduklarını söyledi. Atilla Dikbaş, “Biz bu yolda hiçbir zaman yalnız olmadık. Mentorlarımız, danışmanlarımız, paydaşlarımız, yatırımcılarımız hep beraber İTÜ Çekirdek'e, ekosisteme çok büyük katkılar sağladı. İTÜ Çekirdek, Türkiye'nin teknoloji alanında da büyümesi yolunda yapı taşı olarak görev alacak” dedi.

Yarışmada OİB'in de desteklediği projelerden Syntonym girişimi ise Big Bang Yarışması'nda 1 milyon 940 bin TL ile en çok yatırım desteği alan proje oldu. Big Bang Yarışması'nda 20 girişim arasından en çok desteği alan diğer girişim projeleri ise Bugbounter 1 milyon 558 bin TL ile Eyecheckup 688 bin TL oldu. Big Bang'de girişimcilere toplamda 54 milyon 154 bin TL'lik kaynak verildi.

OİB'in Big Bang'de Desteklediği Girişim Projeleri:

SIRA

ÖDÜL MEBLAĞI

GİRİŞİM ADI

5.lik ödülü

30bin TL AUTONOM TGY (OTOMOTİV SİSTEMLERİ İÇİN TEŞHİS VE GÜÇ YÖNETİCİSİ)

4.lük

40bin TL Archmir