OTOMOTİV İHRACATI MARTTA 2,7 MİLYAR DOLAR OLDU!

Otomotiv ihracatı martta 2,7 milyar dolar oldu

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı yaklaşık yüzde 7 düşüşle 2,7 milyar dolar oldu. Ülke ihracatında ikinci sırada yer alan sektörün aldığı pay da yüzde 12 olarak gerçekleşti. Geçen ay tedarik endüstrisi ve otobüs-midibüs-minibüs ürün gruplarında çift haneli artış yaşanırken, binek otomobiller ihracatı çift haneli düştü. AB Ülkelerine ihracat yüzde 6 geriledi, Orta Doğu Ülkelerine ise yüzde 16 arttı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Bu yılın ilk çeyreğinde bir yandan çip krizi kaynaklı sorunlar devam ederken, diğer taraftan otomotivde Euro/Dolar paritesi kaynaklı 500 milyon dolarlık ihracat kaybı söz konusu. Buna paralel yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatımız yaklaşık yüzde 3 düşüşle 7,5 milyar dolar oldu. İlk üç aydaki ortalama aylık otomotiv ihracatımız ise 2,5 milyar dolar.”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre Türkiye ihracatının 16 yıldır üst üste lider sektörü olan otomotiv endüstrisinin mart ayı ihracatı yüzde 6,7 düşüş ile 2,7 milyar dolar oldu. Ülke ihracatında ikinci sırada yer alan sektörün aldığı pay da yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Mart ayında tedarik endüstrisi ve otobüs-midibüs-minibüs ürün gruplarında çift haneli artış yaşanırken, binek otomobiller ihracatı çift haneli düşüş gösterdi. AB Ülkelerine yönelik ihracat yüzde 6 geriledi, Orta Doğu Ülkelerine ise yüzde 16 artış yaşandı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, ilk çeyrek rakamlarına yönelik değerlendirmesinde, “Henüz geride bıraktığımız bu yılın ilk çeyreğinde otomotivde Euro/Dolar paritesi kaynaklı 500 milyon dolarlık ihracat kaybı söz konusu. Çip krizinin etkisi de halen devam ediyor. Buna paralel yılın ilk üç ayında otomotiv endüstrisi ihracatımız yaklaşık yüzde 3 düşüşle 7,5 milyar dolar oldu. İlk üç aydaki ortalama aylık otomotiv ihracatımız ise 2,5 milyar dolar” diye konuştu.

Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 11 arttı

Martta en büyük ürün grubunu oluşturan Tedarik endüstrisinin ihracatı yüzde 11 artışla 1 milyar 162 milyon dolar olurken, Binek Otomobil ihracatı yüzde 34 azalarak 685 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 3 azalarak 534 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı yüzde 27 artarak 124 milyon dolar oldu.

Tedarik endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya ihracatta %9 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan Fransa'ya %16, ABD'ye %25, Birleşik Krallık'a %17, İspanya'ya %51, Polonya'ya %21, Romanya'ya %22 ihracat artışı,  Rusya'ya %65, Slovenya'ya %28, Mısır'a %40 ihracat düşüşü görüldü.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa'ya %70, İtalya'ya %24, İspanya'ya %22, Almanya'ya %44, Birleşik Krallık'a %33, Polonya'ya %20, Belçika'ya %38 ihracat düşüşü görülürken, İsrail'e %10, Bulgaristan'a %84 ihracat artışı yaşandı.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda İtalya'ya %18, ABD'ye %24, İspanya'ya %15 ihracat artışı, Fransa'ya %17, Romanya'ya %40, İsveç'e %37 ihracat düşüşü oldu.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa'ya %168, yine önemli pazarlardan, İtalya'ya %30, Azerbaycan ve Çekya'ya çok yüksek oranlı ihracat artışı, Almanya'ya %39 ihracat düşüşü görüldü. Diğer ürün grupları arasında yer alan Çekiciler ihracatı ise Mart 2022'de %16 artarak 142 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya'ya ihracat yüzde 5 düştü

Ülke bazında en büyük pazar olan Almanya'ya yüzde 5 azalışla 411 milyon dolar ihracat yapıldı. Geçen ay Birleşik Krallık'a da yüzde 4 azalışla 269 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Martta İtalya'ya ihracat da %2 azalarak 241 milyon dolar olurken, Fransa'ya %30, Belçika'ya %14, Polonya'ya %67, Mısır'a %31, Fas'a %21, Rusya'ya %68 ihracat düşüşü, İsrail'e %13, Çekya'ya %133, Danimarka'ya %27 ihracat artışı kaydedildi.

AB'ye ihracat yüzde 6 azaldı

Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine martta ihracat %6 azalarak 1 milyar 807 milyon dolar oldu. Martta Avrupa Birliği ülkeleri ihracattan %67 pay aldı. Geçen ay ayrıca Afrika Ülkelerine %16, Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkelerine %50 ihracat düşüşü, Ortadoğu Ülkelerine %16 ihracat artışı görüldü.