Otomotiv İhracatı 1,7 Milyar Dolar Oldu

Yılın başından bu yana yükselişini sürdüren Türkiye ihracatının lideri otomotiv endüstrisi, ağustos ayında çifte rekor kırdı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre geçen ay yüzde 23 gibi yüksek bir artışla 1 milyar 680 milyon dolar ihracata imza atan otomotiv, böylece tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaştı. Otomotiv endüstrisi, ayrıca sektör açısından tatil dönemi olduğu için genelde bazı sektörlerin gerisinde tamamladığı ağustos ayını bu yıl ilk kez lider sektör olarak kapatma başarısı da gösterdi. Endüstrinin Ağustos ayında Türkiye ihracatından aldığı pay da yüzde 15 olarak gerçekleşti. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin bu yıl ocak-ağustos döneminde yüzde 12 artışla 15 milyar 141 milyon dolar ihracat kaydettiğini ve Türkiye ihracatının lideri konumunu sürdürdüğünü söyledi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, "Yılsonu hedefimiz olan 23 milyar dolara adım adım yaklaşıyoruz. Ağustos ayında mal grubu bazında binek otomobiller, yan sanayi ve otobüs-minibüs-midibüste çift haneli artışlar olurken, binek otomobillerde ülke bazında artışlar yüzde 209'a varan oranlara kadar yükseldi. Ülke bazında en büyük pazarımız Almanya'ya ihracat yüzde 38, ülke grubu bazında en büyük pazarımız AB'ye ise yüzde 29 artış kaydettik” diye konuştu.

Binek otomobillerde ülke bazında yüzde 209'a varan oranlarda artış

Mal grubu bazında ihracat artışı ağustosta da sürerken, binek otomobiller, yan sanayi ve otobüs-minibüs-midibüste çift haneli artışlar oldu. Otomotiv yan sanayi yüzde 12 artışla 724 milyon dolar, binek otomobiller yüzde 57 artışla 586 milyon dolar ve otobüs-minibüs-midibüs yüzde 44 artışla 115 milyon dolar ihracat gerçekleştirirken, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 11 azalarak 213 milyon dolar ihracat yaptı. Otomotiv yan sanayinde en fazla satış yapılan ülke olan Almanya'ya ihracat yüzde 22, Romanya'ya yüzde 46, İspanya'ya yüzde 26, İran'a yüzde 44 ve Polonya'ya yüzde 30 gibi yüksek oranlarda arttı. Binek otomobillerde en büyük üç pazardan Fransa, İtalya ve Almanya'ya sırasıyla yüzde 58, yüzde 209 ve yüzde 99 gibi yüksek oranlarda ihracat artışı kaydedildi. Diğer önemli pazarlardan İspanya'ya yüzde 52, İsrail'e yüzde 67 artış oldu. Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda en büyük pazar olan Birleşik Krallık'a ihracat yüzde 58 azalırken, Slovenya'ya yüzde 11, Fransa'ya yüzde 22 ve Amerika Birleşik Devletler'e yüzde 100 arttı. Otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise en önemli pazarlardan Fransa'ya yüzde 22, Almanya'ya yüzde 93 ve İtalya'ya yüzde 195 ihracat artışı görüldü.

En büyük pazar olan Almanya'ya ihracat yüzde 38 arttı

Otomotivin ağustos ayındaki yükselişi, ülkeler bazında da kendini gösterdi. Endüstrinin en büyük pazarı Almanya'ya ihracat yüzde 38 artışla 317 milyon dolar olurken, bu yükselişte binek otomobiller ihracatının yüzde 99, yan sanayi ihracatının yüzde 22 düzeyinde artması etkili oldu. Sektörün ikinci büyük pazarı Fransa'ya yüzde 29 artışla 191 milyon dolar ve üçüncü büyük pazarı İtalya'ya da yüzde 81 artışla 158 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Diğer önemli pazarlardan İspanya ve İsrail'e yüzde 60 artış olurken, Birleşik Krallık'a yüzde 29 ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yüzde 26 düşüş görüldü.

AB, Orta Doğu ve Afrika ülkelerine çift haneli artış

Türkiye otomotiv endüstrisinin ülke grubu pazarında yüzde 77'lik payı ile en büyük pazarı olan AB'ye ihracat, ağustos ayında yüzde 29 artışla 1 milyar 288 milyon dolar oldu. Ağustosta alternatif pazarlar arasındaki Orta Doğu ülkelerine yüzde 15, Afrika ülkelerine yüzde 23 artış, Amerika ülkelerine ise yüzde 17 azalış oldu.