OİB'DEN OTOMOTİVDE 250 MİLYAR EURO'LUK İHRACAT DEVİ ALMANYA'YA ÖZEL SEMİNER

31.01.2023

OTOMOTİVDE ALMANYA'YA İHRACAT HEDEFİ 5 MİLYAR DOLAR

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), yılda yaklaşık 250 milyar Euro otomotiv ihracatı yapan Almanya ile sektörel ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla seminer düzenledi. OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Türk otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya'ya geçen yıl 4,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Tedarik endüstrisi ihracatımızın yaklaşık dörtte birini yaptığımız Almanya'ya bu yıl 5 milyar doları aşan ihracat hedefliyoruz” dedi.

Çelik: “Almanya Tedarik Zinciri Yasası ile ülkeye ihracat yapan tüm firmaların uluslararası çevresel ve sosyal standartlara uyum sağlaması gerekli hale geldi. Türkiye'nin Almanya pazarına yakınlığı büyük bir avantaj ancak bu pazardaki gelişmeleri dinamik bir şekilde takip etmeye devam etmeliyiz. Avrupalı ve Alman tüketicilerin talepleri değişiyor. Elektrikli araçlar, otonom araçlar, çevreye duyarlı teknolojilere yönelik talep giderek artıyor.”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), yılda yaklaşık 250 milyar Euro otomotiv ihracatı yapan Almanya ile sektörel ticari ilişkileri geliştirmek amacıyla “Almanya'ya Otomotiv İhracatında Yeni Fırsatlar” başlıklı bir seminer düzenledi. Alman OEM ve Tier1 şirketlerinin Türk tedarikçilerden beklentilerini ve tedarik süreçlerinde proje yaklaşımının öneminin ele alındığı seminer, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik'in ev sahipliğinde Münih Ticaret Ateşesi Ali Bayraktar ile birlikte ZF, TUV Rheiland ve entegratör ASN Danışmanlık / Do-It firmasından yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Online düzenlenen seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, amaçlarının dünya otomotiv sektörünün köklü ve güçlü partnerleri arasında yer alan Türkiye ve Almanya arasındaki iş birliğini artırmak ve mevcut ilişkileri daha da güçlendirmek olduğunu söyledi.

Konuşmasının başında Almanya'ya yönelik otomotiv ihracatına yönelik bilgiler veren Baran Çelik, Almanya'nın uzun yıllardır Türk otomotiv endüstrisi ihracatında ilk sırada olduğunu, 2022 yılında sektörün toplam ihracatından yüzde 14 pay aldığını ve Almanya'ya 4,4 milyar dolar otomotiv ihracatı gerçekleştirdiklerini söyledi. Almanya'ya tedarik endüstrisinde yüzde 68 pay ile 3 milyar dolar, binek otomobillerde ise 745 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Baran Çelik “Özetle tedarik endüstrisi ihracatımızın yaklaşık dörtte birini Almanya'ya yapıyoruz. 2023 yılında ise Almanya'ya yönelik otomotiv ihracatımızın 5 milyar doları aşmasını hedefliyoruz” dedi.

Almanya'ya ihracatta uluslararası standartlara uyum zorunlu

Türkiye ve Almanya arasındaki iş birliğinin ve ticari ilişkilerin gelecekte de devam edebilmesi için otomotivin geçirdiği dönüşümün ve bu dönüşüme başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin getirdiği çözümleri iyi tahlil etmenin önemine değinen Baran Çelik, “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve buna bağlı olarak oluşturulan eylem planları sektörümüzün geleceğini belirleyecek önemli gelişmeler. Bu doğrultuda 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Almanya Tedarik Zinciri Yasası ile Almanya'ya ihracat yapan, mal tedariki sağlayan, ortaklıklar geliştiren şirketlerin bu iş ilişkilerini sürdürebilmeleri için uluslararası çevresel ve sosyal standartlara uyum sağlaması gerekliliği ortaya çıktı. Bu yasa ile ithalat yapan Alman şirketlerinin, dünyanın neresinde faaliyet gösteriyor olursa olsun tedarikçilerinin çevresel, sosyal ve yönetimsel konulardaki faaliyetlerinin de sorumluluğunu almaları gerekecek. Ülkemizin Almanya pazarına yakınlığı büyük bir avantaj ancak bu pazardaki gelişmeleri dinamik bir şekilde takip etmeye devam etmeliyiz. Avrupalı ve Alman tüketicilerin talepleri değişiyor. Elektrikli araçlar, otonom araçlar, çevreye duyarlı teknolojilere yönelik talep giderek artıyor. Bu gelişmeler doğrultusunda uyulması gereken yeni zorunluluklar ortaya çıkıyor. Bu etkinliğin hem mevcut durumu hem de değişen talebi anlamak ve Almanya ile ticari ilişkimizi güçlendirmek açısından faydalı olacağını umuyorum” dedi.

Almanya, otomotivde 100 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor

Münih Ticaret Ateşesi Ali Bayraktar da “Otomotiv İhracatımızda Almanya Pazarının Önemi” başlıklı sunumunda, “Almanya, yıllık 3 milyon adet ile Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi. Otomotiv sektörünün ülke ihracatındaki payı yüzde 20 düzeyinde. Sektörde 780 bini aşkın kişi çalışıyor ve ihracat geliri de 250 milyar Euro'ya yakın. Aynı zamanda çok yenilikçi olan Almanya, dünyada otomotivde gerçekleşen Ar-Ge harcamalarının üçte birini tek başına yapıyor. Almanya, yılda yaklaşık 100 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. Çip krizi nedeniyle artış hızı yavaşlasa da Almanya için otomotiv vazgeçilmez bir gelir kaynağı. Türkiye ihracatının 250 milyar dolar seviyelerinde olduğunu ve Almanya'nın sadece otomotiv sektörü ihracatının 250 milyar Euro'ya yakın olduğunu düşünecek olursak, Türkiye ve Almanya arasındaki potansiyelin gücünü de net bir şekilde görmüş oluruz. Almanya'nın otomotiv ihracat ve ithalatında maalesef ilk beş ülke arasında Türkiye yok. Almanya'nın ithalatında Türkiye 14.sırada yer alıyor. Bununla birlikte araştırmalar, otomotiv kuruluşlarının tedarik zincirinde lokasyon açısından yakınlık istediğini ve daha hızlı teslimat beklediğini ortaya koyuyor. Bu sonuç, Türkiye'nin sahip olduğu avantajın göstergesi. Türkiye halen, pandemi döneminde yaşanan Almanya'daki tedarik zinciri değişiminden yüzde 12,4 pay alıyor” dedi.

Seminerde üst düzey yöneticiler önemli sunumlar gerçekleştirdi

Seminerde ASN Danışmanlık'tan Gökhan Çatalkaya Otomotiv Tedarik Sektöründe Entegratör Firmaların Rolü başlıklı bir sunum yaptı. ZF kuruluşundan Michael Meltzer de “Tier1 Perspektifinden Türkiye'deki Otomotiv Tedarikçilerinin Önemi' başlıklı sunumunda “Türkiye'nin esnek üretim özelliği tedarik konusunda bizi tekrar Türkiye'ye yöneltti” değerlendirmesinde bulundu. Seminerde ayrıca ASN Danışmanlık CEO'su Tahir Aksu ile İş Geliştirme Müdürü Robert Landgraf “Otomotiv Sektöründe Küresel Entegrasyon: Do-It Nedir?” başlıklı bir konuşma yaptı.

Yine IPMA Türkiye Başkanı Prof. Dr. Çetin ELMAS Tedarik Süreçlerinde Proje Yönetimi Yaklaşımı konulu bir sunum yaparken, TUV Rheinland Türkiye'den Rıdvan Yaldızkaya “Almanya ile Ticarette Sertifikasyonun Önemi” konulu bir konuşma yaptı.

Seminer katılımcılardan gelen soru – yanıt bölümü ile sona erdi.