OİB'DE GÜNDEM İNOVASYON

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlenen bilgilendirme toplantısında “inovasyon” konusu her yönüyle ele alındı. Toplantıda, TİM öncülüğünde üniversite-sanayi iş birliğinde hayata geçirilen “İnoSuit-İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı” hakkında bilgilendirme ve inovasyon ile ilgili deneyim paylaşımları yapıldı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonunda Uludağ İhracatçı Birlikleri'nde (UİB) düzenlenen bilgilendirme ve deneyim paylaşım toplantısında “inovasyon” konusu her yönüyle ele alındı. UİB Genel Sekreterliği, günümüz ekonomisinde var olmanın ön koşulu haline gelen ancak süreçlerinin nasıl tasarlanması ve yönetilmesi gerektiği konusunda hala ciddi soru işaretler bulunan “inovasyon” konusunda düzenlenen toplantıya ev sahipliği yaptı.

Geniş bir katılımın olduğu toplantıda konuşan UİB bünyesindeki Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Burhanoğlu, yapılacak her türlü yenilik ve iyileştirmenin mutlaka inovasyonun yolundan geçmek zorunda olduğunu ifade etti. Burhanoğlu, “Hangi konuda olursa olsun inovasyona başvuruluyor. Yapılacak her türlü yenilik ve iyileştirme inovasyon yolundan geçmek zorunda. Bunu tek taraflı bir üst yönetim anlayışı olarak görmek ve uygulamak da yanlış. İnovasyonu, muhakkak sürecin bir parçası olarak ela almamız; bilimsel ve tekrarlanabilir bir sistem haline getirmemiz gerekiyor” dedi.

İnovasyon stratejimizin merkezinde olmalı

Ömer Burhanoğlu, “Biz inovasyonu kurumsal hale getirmek istiyoruz. Bir şey inşa edilirken inovasyonu bir tuğla olarak işin içine sokmak istiyoruz. Hatta stratejimizin merkezine koymak istiyoruz. Eko sistemi şirketinizde oluşturamazsanız, inovasyon yapmış olmuyorsunuz, sadece güzel fikirler çıkmış olur. Yani bunu üniversite iş birlikleri, enstitülerin bilimsel destekleri ve müşterileriniz Ar-Ge'leri ile ortak yapacağınız projelere taşıyamazsanız, inovasyon, konuşmanın ötesine geçmez. İşte bunların nasıl yapılacağı ve metodolojisi hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, burada devreye İnoSuit giriyor” diye konuştu.

Başarı hikayeleri ve deneyim paylaşımları

TİM liderliğinde üniversite-sanayi iş birliğine dayanan “İnoSuit-İnovasyon Odaklı Mentorluk Programı” kapsamında firmaların inovasyon performansının sürdürülebilir katma değer yaratır hale getirilmesi ve bu sayede ihracatın artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda Ömer Burhanoğlu'nun ardından İnoSuit - İnovasyon Odaklı Mentörlük Programı Danışmanı Dr. Umut Ekmekçi tarafından 'İnovasyon ama nasıl?' konulu bir sunum gerçekleştirildi. Ekmekçi sunumunda; inovasyonun hangi yöntemlerle, hangi süreçlerle, hangi araçlarla yapılması gerektiğinden, İnoSuit programının içeriğine kadar birçok önemli konuya değindi. Programın devamında ise İnoSuit Programı katılımcısı firma ve mentörleri olan Fark Holding A.Ş Farplas İnovasyon Direktörü İffet Meydanlı, Martur Koltuk Sistemleri A.Ş. Ar-Ge Direktörü Recep Kurt, Bursa Teknik Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Koray Altun ve Prof. Dr. Seda Özmutlu, inovasyon ile ilgili deneyim paylaşımlarında bulundu. Programın son bölümünde ise TİM Strateji ve İnovasyon Şubesi'nden Gülçin Yetkin, İnoSuit Programı İdari ve Finansal Süreçler konusunda kısa bilgilendirme yaptı. Program soru cevap bölümüyle sona erdi.

İnoSuit Programı hakkında detaylı bilgilere TİM'in internet sitesinden ulaşabilir ve 31 Temmuz 2018 tarihine kadar Ekim 2018 Dönemine başvuru yapabilirsiniz. (http://www.tim.org.tr/tr/inosuit-inovasyon-odakli-mentorluk-programi-inosuit-inovasyon-odakli-mentorluk-programi.html)

İlgili Fotoğraflar