OİB, İTÜ Çekirdek BIG BANG Finalinde Beş Projeye 250 Bin TL Ödül Verdi

OİB-İTÜ Arı Teknokent işbirliği başarılı projeleri üretime taşıyacak

Otomotivde geleceğin sanayicilerine ödüllerini veren OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, “Ar-Ge, tasarım ve inovasyonda güçlü olmak, Türkiye'de üretilen araç ve parçaların katma değerinin yükseltilmesinin yegâne yolu. İTÜ Çekirdek iş birliği ile fikirlerin sanayileşip, üretime dönüşmesini ve endüstrimize birer çıktı olarak katkı sağlamasını amaçladık. Big Bang ile ödüllendirdiğimiz bu projelerin önümüzdeki dönemde takipçisi olacağız” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ve İTÜ Arı Teknokent arasında otomotiv endüstrisinde başarılı projelerin hayata geçmesi amacıyla geçen yıl başlatılan iş birliği bu yıl da meyvesini vermeye devam ediyor. OİB'in yılda bir kez düzenlediği Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması'nda dereceye giren ve İTÜ Çekirdek'te ön kuluçka ve hızlandırıcı süreçlerindeki eğitimlerini tamamlayan projeler, 12 Kasım'da düzenlenen İTÜ Çekirdek Big Bang finalinde OİB tarafından 250 bin TL ile ödüllendirildi. Big Bang finalinde girişimcilik ve üretim yolunda ilk adımı atan projelerden Metrobi 70 bin TL, Formulate 60 bin TL, Progin-Bilişim-Transafe 50 bin TL, Nanografen 35 bin TL ve Parkkolay 35 bin TL ödüle layık görüldü.

Ticarileştirilebilir projelere sahip çıkıp geliştirilmelerini sağlayan İTÜ Çekirdek, bu yıl 'Otomotiv Teknolojileri' özel kategorisiyle otomotiv endüstrisinde algı değiştirecek inovatif projelere sahip çıktı. Projelerin geliştirilerek hayata geçirilmeleri için kuluçka ortamı sunan İTÜ Çekirdek, burada başarılı olanları 'İTÜ Çekirdek Big Bang' organizasyonuyla girişimcilik yönünde teşvik etti. Başarılı projelerin hayata geçebilmesi için sanayicilerle tanışma fırsatı da verilecek olan organizasyonda, proje sahiplerinin üretime odaklanması sağlanacak.

Ar-Ge ve inovasyonda hedef büyük

Big Bang töreninde proje sahiplerine ödülleri veren OİB Başkan Yardımcısı Ömer Burhanoğlu, “OİB olarak yeni nesil projelere yatırım yapmamız gerekiyor. Bu yıl çıtanın yükseldiğini memnuniyetle görüyoruz. Eski sermaye, yeni nesil akıllara aklamalı ki geleceğe sahip çıkalım. Son 100 yılda nüfus ve sermaye altı kat arttı ama dolaşım bin kat arttı ve 1,5 trilyon dolarlık yeni bir Pazar oluştu. Biz de bu pazardan akıllı ulaşım sistemlerine getirilen yeni projelerle pay almak istiyoruz” dedi.

İTÜ Çekirdek ile iş birliklerinin proje sahiplerine girişimcilik alanında deneyim, vizyon ve know-how katacağı değerlendirmesinde bulunan Ömer Burhanoğlu, “Otomotiv endüstrisi tasarım, Ar-Ge ve inovasyona yoğunlaşmalı. Bu alanda güçlü olmanın yegane yolu, Türkiye'de üretilen araç ve parçaların katma değerlerinin yükseltilmesidir” dedi.

Bu amaçla Ekonomi Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde bu yıl 4.sünü düzenledikleri “Türkiye Otomotiv Sektöründe Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışması” ile proje ve fikirleri sektörle buluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Ömer Burhanoğlu, “Bu yolda önemli bir adım olan İTÜ Çekirdek işbirliği, fikirden sanayiye giden yolda girişimcilere destek olarak sektörümüze katkıda bulunabilecek olan bir projedir. Bu proje sayesinde, girişimciler fikirlerini projeye, ürüne ve hizmete dönüştürebilmeleri için araştırmalarını yapabilecekleri ortama sahip olmuşlardır.  Fikir halinde olan projeler ete kemiğe bürünerek birer ürün/prototip olarak sanayiye kazandırılmaktadır” dedi.

Fikirler ve projeler üretime dönüşecek

Burhanoğlu, yarışmada başarılı olan proje sahiplerinin kendilerini geliştirmeleri, toplumda girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge kültürünün oluşturularak teknoloji tabanlı ekonomik değer yaratmanın önemine değinerek şöyle devam etti: “İTÜ Çekirdek ile iş birliğimiz bilinçli ve başarılı start up firmalarının kurulmasını sağlayacak, proje ve fikirden sanayiye giden yolda girişimcilere destek olacak, sektörümüze katkıda bulunabilecek bir çalışmadır. İş birliği ile fikirlerin sanayileşip, üretime dönüşmesini ve endüstrimize birer çıktı olarak katkı sağlamasını amaçladık. Big Bang ile de başarılı projeleri ödüllendirdik. Bu projelerin önümüzdeki dönemde de takipçisi olacağız.”

OİB'ten beş projeye 250 bin TL ödül

OİB, “İTÜ Çekirdek Big Bang” finalinde 5 projeye girişimcilik yönünde toplamda 250 bin TL ödül verdi.

PROJE ADI ALINAN ÖDÜL TL
Metrobi 70.000