OTOMOTİV İHRACATI MARTTA 2,9 MİLYAR DOLAR OLDU

04.04.2021

Son 15 yılın ihracat şampiyonu, tarihteki en yüksek ikinci Mart ayı rakama ulaştı

Türkiye ihracatının sektörel bazda son 15 yıldır şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, tarihindeki en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı mart ayında yüzde 40 artışla 2,9 milyar dolar oldu. Bu yıl ihracat hedefi 30 milyar dolar olan otomotiv sektörünün ilk çeyrek ihracatı da yüzde 10 artışla 7,7 milyar dolara ulaştı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Geçen ayki yüksek artışta, pandeminin etkisinin geçen yıl mart ayından itibaren görülmeye başlanması da baz etkisi yarattı. Martta tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız çift haneli artış gösterirken, aynı şekilde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin dokuzuna da çift haneli artış kaydettik.”

Türkiye ekonomisinin son 15 yıldır sektörel bazda ihracat şampiyonu olan ve doğrudan 300 bin kişiye istihdam sağlayan otomotiv endüstrisi, tarihindeki en yüksek ikinci mart ayı ihracat rakamına ulaştı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ihracatı mart ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 artışla 2,9 milyar dolar oldu. Bu yıl sonunda ihracat hedefi 30 milyar dolar olan otomotiv sektörü, ilk çeyrekte yüzde 10 artışla 7,7 milyar dolar ihracata ulaştı. Türkiye ihracatından yüzde 17 pay alan sektörün ilk üç aylık ortalama ihracatı da 2,56 milyar dolar oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “Geçen ayki yüksek artışta, pandeminin etkisinin geçen yıl mart ayından itibaren görülmeye başlanması da baz etkisi yarattı. Mart ayında tedarik endüstrisi, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatımız çift haneli artış gösterdi. Aynı şekilde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin 9'una da çift haneli artış kaydettik” dedi.

Tedarik endüstrisi ihracatı yüzde 36,5 arttı

Martta en büyük ürün grubu yüzde 36,5 artışla 1 milyar 49 milyon dolar ihracat gerçekleştiren Tedarik Endüstrisi olurken, Binek Otomobil ihracatı yüzde 31 artarak 1 milyar 35 milyon dolar, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı yüzde 82 artarak 549 milyon dolar ve Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı da 4,5 azalarak 98 milyon dolar oldu.

Tedarik Endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya'ya ihracatta yüzde 51 oranında artış görülürken, yine önemli pazarlardan İtalya'ya yüzde 102, Fransa'ya yüzde 39, ABD'ye yüzde 35, Rusya'ya yüzde 65, Birleşik Krallık'a yüzde 23, Polonya'ya yüzde 58 ihracat artışı, diğer yandan Romanya'ya yüzde 34 düşüş görüldü.

Martta Binek otomobillerde en büyük pazar Fransa'ya yüzde 93, İtalya'ya yüzde 162, İspanya'ya yüzde 62, Almanya'ya yüzde 94, Polonya'ya yüzde 62, Mısır'a yüzde 49 ihracat artışı görülürken, İsrail'e yüzde 28 ihracat düşüşü oldu.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık'a yüzde 149, Fransa'ya yüzde 134, Belçika'ya yüzde 119, Slovenya'ya yüzde 36, İtalya'ya yüzde 129, ABD'ye yüzde 243 ihracat artışı kaydedilirken, Hollanda'ya ise yüzde 91 düşüş yaşandı.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya'ya yüzde 8, yine önemli pazarlardan Fransa'ya yüzde 142 artış, İtalya'ya yüzde 36, Çekya'ya yüzde 92 düşüş görüldü. Diğer ürün grupları arasında yer alan Çekiciler ihracatı ise yüzde 66 artışla 122 milyon dolar oldu.

Almanya'ya yüzde 48, Fransa'ya yüzde 75 artış
Endüstrisinin en büyük pazarı olan Almanya'ya ihracat yüzde 48 artışla 432 milyon dolar olurken,  Fransa'ya yüzde 75,5 artışla 320 milyon dolar, Birleşik Krallık'a ihracat da yüzde 55 artarak 280 milyon dolar oldu. Mart ayında önemli pazarlardan İtalya'ya yüzde 109, İspanya'ya yüzde 58, Belçika'ya yüzde 40, Polonya'ya yüzde 67, ABD'ye yüzde 47, Mısır'a yüzde 35 ihracat artışı olurken, İsrail'e yüzde 16, Romanya'ya yüzde 15, Hollanda'ya yüzde 19 düşüş görüldü.

AB'ye ihracat yüzde 43 arttı
Ülke grubu bazında Avrupa Birliği Ülkelerine ihracat yüzde 43 artışla 1 milyar 914 milyon dolar olurken, AB ülkeleri ihracattan yüzde 66 pay aldı. Martta Diğer Avrupa Ülkelerine yüzde 51, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesine yüzde 42, Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 52 ihracat artışı görüldü.