OİB'DEN BIG BANG YARIŞMASINDA OTOMOTİV GİRİŞİMCİLERİNE 1 MİLYON TL ÖDÜL

12.12.2022

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) paydaşı olduğu İTÜ Çekirdek Big Bang Start Up Challange 2022 Yarışması'nda 1 milyon TL değerine sahip OİB Ödülleri sahiplerini buldu. İTÜ Çekirdek girişimcilik ekosisteminin girişimcilerle yatırımcıları bir araya getirdiği Big Bang Start Up Challange'da, 10 otomotiv girişimcisine 100'er bin TL olarak verilen OİB ödüllerine, AxMagShift, DKDB, EVbee, Hebunk, iyiMetal, Komporize, Orta ve Son Kilometre Teslimat Operasyonları için Sürücüsüz Teslimat Aracı ((Robeff), Oxodes, Şarj Ağı ve Tayko Pil layık görüldü.

İki gün süren ve toplam 71 İTÜ Çekirdek girişimcisinin sahnede yaptıkları sunumla yatırımcıların desteğini istediği Big Bang'in açılışında OİB Denetim Kurulu Üyesi ve OGTY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu bir konuşma yaptı. Burhanoğlu ile OİB Denetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Yeşilova da birlikte törene katılarak OİB ödüllerini takdim etti.

OİB destekli projelerin değeri 200 milyon dolara ulaştı

Ömer Burhanoğlu, OİB olarak hem ihracatta katma değeri artırmak hem de otomotivde yaşanan hızlı dönüşümü yakalamayı hedeflediklerini, bunun için de gençlere ve geleceğe yatırım yaptıklarını vurguladı. Geleceğin ihtiyaçlarını anlayabilmek için gençlerin bilgisine, kültürüne ve süratine ihtiyaç duyulduğunu belirten Burhanoğlu, şunları söyledi:

“Otomotiv içinde bulunduğu dönüşümle çok daha da popüler hale geldi. Bu da gençlere çok ciddi alanlar açıyor. Mobilite kavramıyla yepyeni iş modelleri oluştu. Enerji, nesnelerin interneti, bağlantılı teknolojiler, paylaşım ekonomisi, sürdürülebilirlik ve çevreye duyarlılık, bu kapsamlı dönüşümün önemli aktörlerini oluşturuyor. Yeni fikirler her zamankinden daha kıymeti. Bu doğrultuda OİB olarak, Ticaret Bakanlığı himayelerinde ve TİM koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana düzenlediğimiz ve bugüne kadar yaklaşık 13 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışmasında yaklaşık 5.000 başvuru değerlendirildi ve 119 proje ödül almaya hak kazandı. Desteklediğimiz projeler 21 milyon dolar yatırım aldı, 26 milyon dolar ciroya ve 1.000 kişilik bir istihdama ulaştı. Bugünkü değerleri 200 milyon dolar. Ve desteklediğimiz girişimcilerin yüzde ortalama 50'si şirketleşti. Sektöre, TOGG'a kazandırılan start-up'lar var. Artık mobilite girişimcileri nerede can suyu bulacağını biliyor. Girişimcilere daha çok imkan sağlanmalı. Sektörümüzü ve dolayısıyla ülkemizi kalkındırmak için hep birlikte büyük bir eko sistem olarak hareket etmeliyiz. Big Bang de bu eko sistemin en kıymetli ateşleyicilerinden biri. Emeği geçenleri kutluyorum.”

OİB Ödülü alan girişimler (Toplam 1.000.000 TL ve alfabetik sırayla)

1.    AxMagShift

2.    DKDB

3.    EVbee